streda 1. októbra 2014

Volanty Logitech a PS4

Štvrtá generácia Playstation je s nami už nejaký ten piatok. Onedlho tomu bude rok. Za ten stihlo vyjsť zopár presvedčivých hier, ale ani jedny presvedčivé autíčka. Pri vydaní nám sľubovali Driveclub. Vyjde o pár dni a všetci vieme, že to nebude práve realistická simulácia, ale možno konečne vyplní trochu dieru na trhu. Koniec koncov, bude dostupna verzia pre Plusko, takže každý bude mať možnosť si ho vyskúšať.


O mesiac tu však príde ambiciózny Project Cars, od ktorého očakávame snáď zázraky a každý tak trochu dúfa, že úplne zapláta dieru ktorá vznikla nevydaním Gran Turisma pre PS4. GT7 tu bude snáď budúci rok...  Ale nie o tom som chcel....

Aj Project Cars aj Driveclub ohlásili podporu pre volanty.

Driveclub bude podporovať Thrustmaster volanty T80 a T300RS, podobne je na tom aj Project Cars, ktorý avizuje podporu viacerých Thrustmaster volantov. Problém je jediný. Reálne nepoznám nikoho, kto takýto volant vlastní a relatívne decentný a pekný T300RS stojí viac ako 300 eur. Lacnejšia verzia buď nemá force feedbak, alebo ho má (T100) no rádius volantu je asi len 180stupňov, čo je dosť málo.

Strašne veľa ľudí však vlastní buď z PC alebo PS3 éry skvelé a stále funkčné volanty od Logitechu. G25, G27 alebo za vynikajúcu cenu predávaný Driving Force GT. Ten so mnou najazdil tisíce kilometrov v Gran Turisme a nemienim ho poslať k vode.

Žiaľ, ako som sa mohol dočítať na rôznych miestach Logitech ma zrejme tak trochu problém získať podporu od Sony, keďže ich volanty neobsahujú nejaký bezpečnostný čip alebo čo...  Či je to pravda alebo nie, či je za tým iba neochota Logitechu platiť za licencovanie, alebo paranoja Sony nad bezpečnosťou - to už ozaj nemôžem vedieť. Sony s Logitechom však dostali stovky tisíc hráčov do zvláštnej pozície. Oficiálny volant s logom Gran Turisma nezíska podporu na PS4? Toto krucinál nie je kábel od nabíjačky mobilu, stojí to nejaké korunky. Trochu to smrdí dohodou s Thrustmasterom, ale to sú len špekulácie.

Z času na čas musí prísť aj generačná výmena, ale treba skúsiť spraviť to trochu inak. Napríklad čo tak vydať nový volant, starý prestať predávať a čakať kým to hráči vymenia sami od seba? Takéto hlúpe odstrihnutie podpory najpoužívanejších volantov vôbec sa mi javí ako veľmi neprezieravý krok. Pravdepodobne sa pár ľudí naserie a možno to bude viac ako treba... Thrustmasteru síce stúpnu predaje ale zlý pocit v ústach zostane.

Pevne verím, že sú za tým iba ťahanice a podpora volantov Logitech sa objaví. Tak ako sa logicky objavila podpora pár rokov starých 7.1 headsetov Sony. Tie tiež najprv nefungovali, aj keď, to je iná story :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára